czwartek, 7 listopada 2013

DIY - candle apples, jabłka w karmelu.

Cześć :) Po ciężkim tygodniu czas na jakiś naprawdę dobry (w pełnym tego słowa znaczeniu) post :) Dziś przychodzę do Was ze słodkim DIY. Tym razem będzie to prosty przepis na smakowite jabłka w karmelu czyli candy apples. Mam nadzieję, że Wam się spodoba i same go spróbujecie. No, to zaczynamy!

Oto co potrzebujemy:


Posypki oraz krówki wsypałam do szklanych półmisków.


W mniej więcej sam środek jabłka wbijamy patyczki.


Na oko połowę lub 3/4 (zależy od wielkości paczki krówek) na ciepłą już patelnię wlewamy naszą śmietankę. 
Gdy jest już dosyć gorąca, zmniejszamy ogień i wsypujemy nasze krówki.


Następnie nieustannie mieszamy nasze krówki aż do całkowitego rozpuszczenia. 



Gdy nasze krówki są już polewą karmelową to zmniejszamy ogień to minimum. 
Teraz spokojnie możemy pokrywać nim całe jabłka, obtaczając je w polewie:


Oczywiście od razu możecie zabrać się za zdobienie, ale nie mam czterech rąk, 
więc zdobić musiałam już bez robienia jednocześnie zdjęć, więc tak wyglądają jabłka gotowe do ozdoby:


Ozdabiamy wedle własnego uznania
i gotowe:


Aby wręczyć komuś jabłka jako mały prezent, możecie ozdobić patyczki wstążkami.
Wyglądają cudownie, prawda? :)


---


Moje poprzednie DIY: 
bluzki klik 
kurtki dżinsowe klik 
legginsy klik 
sweterki klik
 inne klik